Darna, arba mokymas apie Gyvenimą Gamtoje

“Civilizacijai reikalingas atsinaujinimas, bet jis neturi ateiti kaip globalinis kataklizmas. Žmogaus sąmoningumas turi pasikeisti taip, kad Žmonės galutinai nepažeistų Gamtos gyvavimo pusiausvyros ir tuo pačiu nepražudytų savęs."
"Į Pasaulį turi ateiti Pagarbos Žemei ir Gyvybei idėja. Ji turi tapti aukščiausia vertybe, viršesnė už ekonominius interesus."
"Tai galėtų būti įgyvendinta, jei įsigalėtų pats seniausias mokymas – mokymas apie Pagarbą savo Žemei, Gamtai ir Protėviams. Šiandien šį mokymą reikia suvokti ne per muziejinius eksponatus, o per mūsų Gyvenimo matymą."
"Perėjimas į Darną reikalauja pastangų, tačiau po to joje gyventi lengva ir džiugu. O ir iš aktyvaus Gyvenimo Žmogus nepasitraukia – jis tęsia savo veiklą, yra žvalus bei energingas."

"Jam tiesiog prapuola poreikis gyventi pagal civilizacijos primetamą, skausmingai paspartintą daiktų ir Gyvenimo normų kaitą… jis remiasi į patikimiausią ir tvirčiausią pagrindą – Žemės jėgą ir kertines liaudies tradicijas."
"Galimas ir savaiminis perėjimas į Darną. Nemažai Žmonių intuityviai pereina į šitą būseną, bet nežino apie ją. Tokius Žmones vadina keistuoliais, neišlaikiusiais Gyvenimo kovos. Tačiau šie Žmonės yra laimingi. Dažnai į Darnos būseną Žmogų ragina sugrįžti ir jo išvargintas organizmas."
"Darna – tai ir kūrybingumas, kai Pasaulis su jo aistromis bei pramogomis lieka kažkur apačioje… Tokiu atveju civilizacijos triukšmas telieka tik kaip triukšmas už lango."
"Sąmoningai Darnai reikalinga ideologija ir Tikėjimas. Į Darną atveda senasis, pamatinis mokymas apie harmoniją su Žeme, Gamta ir Gyvybe. Bet koks kitas Tikėjimas taip pat gali atvesti į Darnos būseną, tačiau ten ši būsena nėra nei esmė, nei Tikėjimo tikslas, todėl atrodo kaip atsitiktinė arba tarpinė."
"Neigiamos emocijos, sukeliančios pyktį ir afekto būseną parodo, kad prarastas ryšys su Darna."
"Jei Darnos būsenoje Žmogų ištinka nelaimė, jis nebėga nuo sunkių išbandymų. Jis išgyvena savo nelaimę, neprarasdamas ryšio su savo tradicija, Žeme ir Protėviais. Tuomet jis gauna jų palaikymą."
"Apskritai, Darna – tai Gamtos Dvasios priėmimas į savo Dvasią. Ir per tai įgyjama būties prasmė."
"Šiandien mokymas apie Darną gali išgelbėti Pasaulį ir pakeisti šiuolaikinę civilizaciją."
"Senovėje Žmogus buvo laisvas nuo žynių diktato. Jį galima buvo tik mokyti, jam siūlyti arba rodyti pavyzdį. O tai reiškia, kad kiekvienam buvo atviras dvasinio augimo kelias. Iš to seka, kad nėra vienintelio kelio į Darną."
"Todėl jei kažkas ateis į Darną savo keliu – puiku. Svarbiausia, kad Žmonės žinotų, jog Darna yra!"
"Darnos būsena atkuria natūralius Žmogaus Gyvenimo ritmus. Todėl Žmogaus Gyvenimas pasidaro ramesnis, lėtesnis. Atsiranda laiko prasmingiems pamąstymams, buvimui Gamtoje, Vaikų ugdymui."
"Laiko pakanka viskam! Taip yra todėl, kad Žmogus pagaliau supranta – ko iš tiesų jam reikia ir nešvaisto energijos veltui beverčiams dalykams.”

Ištraukos iš Velimir Knygos "Darna, arba mokymas apie Gyvenimą Gamtoje"

Komentarų nėra: