Vydūnas apie Tautai žalingus dalykus

..Žymiausias yra alkoholis. Daug jau daroma, kad jis būtų šalinamas. Vis dėlto jis stipriai dar vartojamas. Ir bus geriamas, kol žymesnieji Tautos žmonės to nesiliaus. Todėl neturėtų nė vienas Žmogus, kurs girtauja, užimti valdžiavoje nors ir tik prasto valdininko vietą. Mokytojas, gydytojas, teisėjas ir kunigas turėtų iš vietos būti paleidžiami, jeigu girtautų. Bet tie, kurie valdžios pirmoj vietoj stovi, neturėtų niekumet alkoholio vartoti. Valdžios Žmonės turėtų būti visumet blaivūs ir nepajudinami kaip Žemės ašigalio žvaigždė. Jie turėtų visiems būti patikimi. O alkoholis ne tiktai kvailina žmogų, jo smegenis sustingindamas, bet padaro jį ir ūpingą, o tokiu Žmogumi negalima niekumet pasitikėt...

Lygiu būdu kenksmingas yra tabakas. Jo vartojimas pasidaro tikra liga. Užėjusi ant Žmonių kaip kokia pikta Dvasia, juos ir nuodija, kol nubengia.


...tokia jauna valdžiava (Valstybė), kaip Lietuva, savo valdžios ir įstatymų duodančių Žmonių pasmerkiama mirčiai, kad ji vėl laisvai leidžia smuklininkams mūsų Tautą žudantįjį Darbą varyti. Visiems, kurie nori savo Tautos gera, reikėtų tam priešintis. Kaip nors turime iškopti iš alkoholio vergovės. Blaivininkų darbas gal geras. Bet per maža yra gerų paveikslų. Tik įstatymais alkoholį pasmerkus, iš lengvo Žmonės numanys, koks nekultūringas dalykas yra girtauti ir koks Garbės vertas yra blaivus Žmogus! Visa Lietuvos nepriklausomybė nieko nereiškia, kad didis jos Žmonių skaičius alkoholiui vergauja.

…galingiausias gyvėjimo akstinas pareina iš Didžiojo Slėpinio. Jam pasišvęsdamas, Žmogus kvėpuoja amžina Gyvybe. Bet tai tėra galima tam Žmogui, kurs žengia aukščiausiais Kultūros žingsniais. Jis tada ir nebekovoja su alkoholiu. Jis išgesina iš lengvo Žmonių geidulius savo  paveikslu...


Tik blaivioms Tautoms aušta laiminga ateitis. Tik tokios žengia žmoniškumo taku. Vadinas, jos auga visaip, pasiekia kas dieną daugiau Žmogaus garbingumo. Kitaip sakant – jos žengia Kultūros žingsniais aukštyn.

Komentarų nėra: