Tibeto medicina

Skirtingai, nei mūsų, Vakarų medicina, Tibeto medicina, Žmogų laiko Gamtos dalimi, o Žmogaus kūną ir Sielą – neatskiriamais. Tibeto medicina yra seniausia iki šiol praktikuojama medicinos rūšis, kuri sujungia svarbiausias Rytų medicinos tradicijas. Tai medicina, kuri buvo puoselėjama tūkstančius metų, o dabar sėkmingai dalijasi savo patirtimi su Vakarų Pasauliu.

Tibeto medicina yra mokslas, menas ir filosofija. Tai mokslas, nes visa Tibeto medicinos teorija yra metodiška ir logiška, ji paremta Žmogaus ir jo santykio su supančia aplinka supratimu. Tai menas, nes ligos diagnozavimas paremtas gydytojo kūrybingumu, įžvalgumu, sumanumu ir užuojauta. Tai filosofija, todėl, kad joje yra budizmo principų raktas – altruizmas, karma ir moralė.
Apie Tibeto mediciną

Tibeto medicina
Tibeto medicina – tai iki šiol gyvas senovinis gydymo menas, kuriame sukaupta daug patirties, kaip gydyti šiandien itin dažnai pasitaikančias ligas – medžiagų apykaitos sutrikimus, lėtinius uždegimus, širdies ir kraujagyslių ligas ir t.t. Moderniausi tyrimai atveria Tibeto receptų paslaptis, o klinikiniai tyrimai įrodo, kad vaistai padeda nugalėti ligas.
Kodėl Žmonės serga?
Ligos kilmės aiškinimas Vakarų ir Tibeto medicinoje labai skiriasi.
Gamtos ir Žmogaus ryšį Tibeto medicinoje perteikia 5 elementų (sa, chu, me, rLung, nam-kha) ir 3 pradų (tulžis, vėjas ir gleivės) teorija, sudaranti Tibeto medicinos pagrindą. Jei yra šių kūno energijos harmonija – esame sveiki.
Pasak budistinės Tibeto medicinos filosofijos, visos ligos kyla dėl nežinojimo. Nežinojimą lemia trys Dvasios nuodai – neapykanta, godumas ir paklydimas. Trys Dvasios nuodai sutrikdo darnią trijų kūno pradų – tulžies (tipa), vėjo (lung) ir gleivių (bedgen) pusiausvyrą. Tiek trys kūno pradai, tiek pats Žmogaus kūnas susideda iš penkių subtiliųjų energijų (Žemės, Vandens, Ugnies, Oro ir erdvės). Šių penkių elementų energinės sistemos atsakingos už Dvasios ir kūno gyvybingumą.
Sveikame kūne tarp šių pradų vyrauja pusiausvyra. Sveikata ypač priklauso nuo dvasinės pusiausvyros – jai sutrikus, sutrikdoma energinė pusiausvyra, kyla kūno liga. Nedoras elgesys, blogos emocijos, godumas, paklydimas – visa tai yra Dvasios nuodai, kurių pasekmė – silpstanti Sveikata, o galiausiai – liga. Tibeto medicinos gydymo metodai nukreipti į tai, kaip išlaikyti kūno pradus darnius.
Kaip gydomos ligos?
Tibeto medikai mano, jog ligos kyla dėl netinkamos mitybos ir Gyvenimo būdo Anot jų, tiek besivystančiose, tiek išsivysčiusiose šalyse ligų priežastys yra tiesiogiai ar netiesiogiai susijusios su prasta mityba bei Gyvenimo būdu. Šį teiginį įrodo tokios ligos, kaip alkoholizmas, pakilęs kraujospūdis ar širdies ligos.
Pirmasis žingsnis gydant Tibeto medicinoje yra ne vaistai, o paciento mitybos bei Gyvenimo būdo keitimas. Vaistų skiriama tada, kai vien pakeisti elgesio įpročių nepakanka ir liga yra gerokai progresavusi.
Gydant pacientą siekiama atnaujinti išsiderinusią organizmo sistemų elementų pusiausvyrą ir taip iš pagrindų įveikti ligą. Tikri tibetiški vaistai yra daugiakomponenčiai. Gamindami vaistus tibetiečiai naudoja keletą tūkstančių vaistinių augalų rūšių, kelis šimtus mineralų, kai kurias gyvulinės kilmės žaliavas. Paprastai tibetiško vaisto sudėtyje yra nuo trijų iki keliolikos komponentų, tačiau yra susidedančių ir iš 160 dalių. Daugiakomponenčiai vaistai veikia stipriau nei iš vienos sudedamosios dalies, nes kiekviena vaistažolė veikia vis kitą ligos grandį ir taip sustiprina vaisto poveikį. Be to, mažesnės vaiste esančių pavienių medžiagų dozės rečiau sukelia šalutinius poveikius. Tibetiški vaistai dažniausiai yra miltelių, piliulių, tepalų ir aliejų pavidalu bei mums neįprastų formų – pavyzdžiui, gydomieji smilkalai.
Tibeto ir Vakarų medicinos. Ar tai suderinama?
Tibeto medicina pamažu populiarėja ir Vakaruose. Svarbiausia tai, kad sugebėtume paimti iš Tibeto medicinos visa, kas yra naudingiausia, kuo galima papildyti Vakarų mediciną, juo labiau kad Tibeto medicinos metodikos neprieštarauja mums gerai pažįstamai – Vakarų medicinai. Per pastaruosius metus sukaupta daug Žinių ir informacijos apie Tibeto medicinos saugumą, poveikį Žmogaus organizmui, vartojamus vaistus ir kt. Įvairūs naujausi tyrimai parodo, kad Tibeto medicinoje vartojami vaistai yra naudingi gydant įvairias ligas ir gali papildyti Vakarų medicinoje vartojamų vaistų gretas, ypač skirtas tokioms ligoms gydyti, nuo kurių Vakarų medicinoje veiksmingų vaistų dar nėra. Šios dvi skirtingos medicinos rūšys ne tik suderinamos, bet ir gali sėkmingai papildyti viena kitą.
Parengta pagal http://tibetas.lt/tibeto-medicina-mityb/

Komentarų nėra: