Lietuvis išrado unikalią kelių sankryžą "Pinavia"

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Inžinerinės vadybos katedros lektorius Stanislovas Buteliauskas iš Kuveito inovacijų ir išradimų parodos parsivežė aukso medalį, kuriuo buvo apdovanotas už unikalios kelių sankryžos „Pinavia“ išradimą.
„Pinavia“ – tai unikalus 2 lygių kelių mazgas – vienintelė Pasaulyje sankryža, kuri leidžia valdyti transporto srautus ir efektyviai išnaudoti laisvą vidaus plotą. „Pinavia“ pasižymi saugumu, nes eismo srautai nesikerta, nereikia keisti eismo juostų ir galima važiuoti pastoviu greičiu.
Tokį didelį pralaidumą ir saugumą kaip „Pinavia“ užtikrina ir jau žinomos keturių lygių sankryžos, tačiau jos dvigubai brangesnės, darko architektūrą ir kelia taršą į 24–30 metrų aukštį.

Išradimas gali būti panaudotas rekonstruojant sankryžas ir sprendžiant miestų spūsčių problemas, kadangi nauja sankryža yra ne tik pigesnė už kitas tokio tipo sankryžas, bet ir sudaro galimybes efektyviai kurti „Park&Ride“ („Parkuok automobilį ir važiuok visuomeniniu transportu“) sistemą.
Inžinierius S. Buteliauskas visiškai naujo tipo kelių mazgą (sankryžą) „Pinavia“ išrado 2004 m. ir užpatentavo 2008 m. Šiuo metu sankryža yra patentuota JAV, Rusijoje, Kanadoje, Europos Sąjungoje.
Išradimas sulaukė aukštų įvertinimų įvairiose tarptautinėse parodose – jau yra gavęs sidabro medalį tarptautinėje inovacijų parodoje Ženevoje (2012 m.), aukso medalį Rusijoje (2011 m.) ir Ukrainoje (2011 m.). Išradėjo dėka Pasaulyje garsinamas Karo akademijos ir visos Lietuvos vardas.
Sankryžos pristatymas čia: http://www.youtube.com/watch?v=XDDmE4qoCns

Komentarų nėra: