Šeimos ūkiai – darnios gyvensenos pamatas

Kalbant apie Šeimos ūkius, dažnai iškyla klausimas – kas yra Šeimos ūkis, kaip jis apibrėžiamas? Bendros nuomonės šiuo klausimu nėra, tačiau sutariama, kad kalbama apie smulkius ir vidutinius ūkius, kuriuose tiek turtas, tiek jo valdymas yra Šeimos narių rankose, o didžiąją dalį Darbo atlieka Šeima. Tokių ūkių Lietuvoje yra apie 100 tūkst.
 

Darnus ir gyvas kaimas neįsivaizduojamas be smulkių, save pilnai išlaikančių ir besididžiuojančių tuo, ką daro, smulkių Šeimos ūkių. Ūkiai, nesidriekiantys šimtus ar tūkstančius hektarų, be išlygų įpareigoja tausoti aplinką, kurioje ūkininkas gyvena, nes tai pagrindinis jo pragyvenimo, maisto ir dvasinio peno šaltinis.


Ekologijos dėsnių supratimas, darnus Gyvenimo būdas, nepriklausomybė ir savarankiškumas itin svarbūs ir neatsiejami mažų Šeimos ūkių kontekste. Prisiminkime Senolių posakius ir patarles, dar neseniai Pagarba Gamtai ir jos puoselėjimas buvo viena esminių kaimo Žmogaus savybių.
Kodėl tas jausmas, pasaulėžiūra ir pasididžiavimas savo klestinčiu ūkiu dingsta? Kodėl “gero ir naudingo” ūkio matavimo svertai pakrypo vien tik į ekonominius dalykus? Atsakymas labai aiškus ir paprastas – pramoniniam Žemės ūkiui mūsų dirvožemis, bioįvairovė ir aplinka, tai tik paprastas, buhalterinis resursas, kurį po nusidėvėjimo bus galima pakeisti kitu. Bet ar tikrai? Kas norės gyventi ir auginti vaikus nualintoje ir suniokotoje, nuogoje aplinkoje?

Maži Šeimos ūkiai – filosofija ir Gyvenimo būdas 
Norėdami neleisti manipuliuoti maisto produktų kainomis, sustabdyti itin pavojingų genetiškai modifikuotų produktų plitimą, maisto užterštumą ir nepilnavertiškumą, privalome kurti ir palaikyti mažos apimties, Šeimos jėgomis apdirbamus, nemechanizuotus, efektyvius ir darnius ūkius.
Tai ne beribių hektarų banguojančių javų ūkis, o paprastas, gyvas ir tikras Šeimos Gyvenimo būdas. Darnus ir efektyvus ūkis ne tik maisto auginimui.

Šeimos ūkininkavimas – daugiau nei profesinė veikla, tai Gyvenimo būdas. Ši veikla neatsiejama nuo Šeimos istorijos, iš kartos į kartą perduodamos Žemės. Ūkininkų Šeimos ne tik gamina natūralius produktus, jos  puoselėja senąsias tradicijas, vertybes. Tėvų ir Senelių Žemę dirbantys Žmonės ir savo Vaikus moko Pagarbos Gamtai, kantrybės ir darbštumo.
 
Šeimos ūkiai ne tik palaiko kaimiško Gyvenimo būdo tradicijas, bet ir pagyvina vietinę rinką. Akivaizdu, kad apylinkės ekonomika kyla, kai Šeimos ūkiai sėkmingai prekiauja. Smulkus ūkis patrauklus ir tuo, kad dažnai siekia išskirtinumo. Pavyzdžiui, gali būti ūkių, besispecializuojančių sūrių gamyboje, arba auginančių prieskonius, netgi iš šviežio pieno gaminančių naminius ledus. Kurdami išskirtinę produkciją ūkininkai sukuria didesnę pridėtinę vertę, kuri Šeimos ūkiui užtikrina pragyvenimo šaltinį.
 
Šeimos ūkių produkcija vartotojus dažniausiai pasiekia tiesiogiai arba su vos keletu tarpininkų, todėl Šeimos ūkiai įgauna pranašumą prieš kitus ūkius, nes dėl tiesioginio ryšio su Žmonėmis ūkininkas tampa labiau jautrus jų poreikiams, didesnį dėmesį skiria aukštos kokybės produktams, jų šviežumui, skoniui, saugumui.
 
Šeimos ūkius neabejotinai galima įvardinti kaip Žemės ūkio pagrindą, kuris mūsuose klestėjo šimtmečiais, yra konkurencingas, tvarus, darniai įsiliejantis kaimo vietovėse ir labiausiai atitinkantis mūsų visuomenės interesus.

Komentarų nėra: