Kupoliniai namai - Darnos (Vandenio) eros namai

Kas yra kupolinis namas?
Apvalūs bei kupoliniai namai turi ilgą istoriją bei gilias tradicijas, kurios ilgainiui buvo nustumtos į šalį. Pasižiūrėti į šedevrais laikomus Romos kupolus kasmet plūsta daugybė Žmonių, tokia forma vis dar gyva besivystančiose šalyse, tačiau šiuolaikinėje architektūroje ji, rodos, visai pamiršta praeities atgyvena. Vis dėlto, didėjant ekologinėms problemoms bei Žmonių susirūpinimui planetos ateitimi, kupoliniai namai vėl sugrįžta dėl savo ypatingų savybių, jaukios Žmogui aplinkos bei naudos Gamtai.

Pagalvojus apie kupolo formos namą, mintis kyla apie daugiau eksperimentinius, o ne realistiškus projektus, tačiau nereikėtų visko vertinti taip vienpusiškai. Kupolinis namas gali puikiai atitikti šiuolaikinius standartus bei turėti visus įmanomus patogumus. Tokie namai neturi jokių apribojimų - tai gali būti mažutis sodo namelis ar prabangi vila, vienaukštis arba daugiaaušktis, tradicinis arba išskirtinis pastatas. Nereikėtų išsigąsti ir neįprastos namo formos, mat ji erdvėms suteikia tik daugiau žavesio ir lankstumo, o įdomiai ir racionaliai suplanuota gali virsti tikru svajonių namu.


Kupolinių namų privalumai
Kalbant apie kupolinių namų privalumus, reikėtų pabrėžti, kad šie namai turi didžiausią tūrį santykyje su užstatomos plokštumos plotu – tai reiškia, kad tokio namo statybai sunaudojama daug mažiau medžiagų. Šiuo faktu lengva įsitikinti suskaičiavus to paties vidaus tūrio kupolinio bei stačiakampio namo sienų bei stogo plotą. Šis skirtumas yra lygus maždaug ketvirčiui, tad statant kupolinį namą sutaupomas maždaug ketvirtadalis visų namui reikalingų medžiagų.

Kitas svarbus faktorius yra tas, kad kupoliniams namams yra būdingas vienodas apkrovų pasiskirstymas, nesukuriant padidintos įtampos zonų, kurių negalima išvengti kampuose. Kuo mažesnė įtampa laikančiuose pastato mazguose, tuo paprastesnė jam reikalinga konstrukcija, tad nors iš pirmo žvilgsnio konstruktyvinis tokio namo sprendimas atrodo itin sudėtingas, iš tikrųjų yra atvirkščiai.

Kampų nebuvimas pagerina ir oro cirkuliaciją namo viduje, tad tokių namų vėdinimas yra gerokai paprastesnis, o ventiliacijos klausimas gali būti lengvai išspręstas sferos apačioje suprojektavus hermetiškai užsidarančias duris.

Toks namas yra geriausias sprendimas padidintos rizikos zonose, nes ovali forma yra daug atsparesnė vėjui, lietui bei sniegui. Architektai rekomenduoja tokius namus statyti seismologinėse zonose, nes tampri pastato konstrukcija puikiai atlaiko Žemės drebėjimus bei kitas pavojingas Gamtos stichijas, kai stačiakampiai pastatai dažnai nukenčia dėl netolygaus jėgų pasiskirstymo.

Geodeziniai kupoliniai namai
Dvi vyraujančios kupolinių namų rūšys yra monolitiniai bei geodeziniai kupoliniai namai.
Geodeziniai kupoliniai namai tai sferiniai arba dalinai sferiniai kevalo arba tinklelio struktūros pastatai, kurių konstrukcija susideda iš trikampių gulinčių ant sferos tinklo. Dažniausiai tokio pastato projektas pradedamas nuo briaunainio turinčio 20 lygiasienių trikampių.

Norint padidinti tokį pastatą tereikia dalinti kiekvieną jį sudarantį trikampį į mažesnius lygiasienius trikampius iki kol gausite norimo dydžio struktūrą.

Geodezinės kupolinės konstrukcijos tėvu galime laikyti vokiečių inžinierių Karlą Zeisą (Carl Zeiss), 1926 metais suprojektavusį tokios formos planetariumą, kurio skersmuo siekia net 25 metrus. Tai buvo pirmasis toks statinys, pradėjęs naujo tipo kupolinių namų erą. Didžiausias šiuo metu stovintis geodezinis kupolinis pastatas stūkso Japonijoje. Tai beisbolo stadionas Fukuoka mieste, talpinantis net 38 000 žiūrovų.

Kupoliniai pastatai gali būti statomi iš įvairiausių medžiagų. Karkasas dažniausiai montuojamas iš metalo arba Medžio strypų, kurie sutvirtinami tarpusavyje. Sukonstravus laikančiąją pastato dalį, trikampės plokštumos gali būti dengiamos įvairiausio tipo medžiagomis - nuo betoninių plokščių iki šiaudų kitkų, kurios parenkamos atsižvelgiant į vietos klimatą, pastato paskirtį bei ekologinius kriterijus.

Nors šie namai ir atrodo neįprastai, Pasaulyje apstu profesionalių architektų bei inžinierių, projektuojančių būtent tokio tipo kupolinius namus. Visgi, jeigu statyti kupolinį namą dar nedrąsu, pradėti galima nuo lengvos, paprastos ir pigios laikinos konstrukcijos, šiltnamio, vasaros studijos ir panašiai.

Monolitiniai kupoliniai namai
Kupolo formos namus taip pat galima formuoti iš monolito. Naudojant šį statybos būdą sunaudojama daugiau medžiagų ir konstrukcija tampa nebe tokia paprasta, tačiau estetiniu požiūriu daugumai šie namai yra priimtinesni nei anksčiau aprašytieji geodeziniai.

Tokio namo pagrindą sudaro išlietas monolitinis kevalas, kuris dažniausiai apšildomas poliuretano putomis, užpildančiomis visus mažiausius tarpelius ir veikiančiomis kaip namo izoliacija. Gerai izoliavus bei apšildžius tokį namą, galima žymiai sumažinti šildymo poreikį, mat kaip jau minėta, oras jame lengviau cirkuliuoja ir nesustoja pastato kampuose.

Parengta pagal http://www.technologijos.lt/n/technologijos/statybos/S-33316/straipsnis/Kupoliniai-namai---praeitis-sugriztanti-i-mada-Video?l=2&p=1

Komentarų nėra: