Ką Indija duoda man, tau, Lietuvai, Pasauliui?


Dėl daugelio priežasčių Indija yra paslaptinga šalis. Kartais pagrįstai, o kartais iš nežinojimo ji dangstoma mistikos šydu. Žmoniškosios minties kristalai Himalajuose, per tūkstančius metų gludinti, virto brangiausiais deimantais. Jie kiekvienai Žmonių kartai sužėri vis nauja Šviesa. Nuo seniausių laikų iki mūsų dienų semtis Išminties Žmonės traukdavo į kalnus, į Rytus. Teigiama, jog ir Kristus keliavo po Indiją, Himalajus. Indija bene vienintelė šalis, išlaikiusi savo Kultūrą, kai visas kitas senovės civilizacijas Pasaulis seniai prarado. Keista, tačiau su Indija vienaip ar kitaip bando giminiuotis geras tuntas Tautų, Valstybių, ieškodamos sąsajų Kultūroje, kitose srityse. Savos Vakarų Kultūros terpėje subrendusiai Sielai nelengva perprasti Indijos meną, muziką, šokį. Be loginio, išprotauto supratimo, būtina turėti savyje intuityvinio pažinimo pradmenų. Rytų filosofijos, etikos, Dievo paieškos mums visiems artimos. Kitaip tarus, norint bent šiek tiek priartėti prie Indijos, reikia žiūrėti Vaiko akimis, jausti taip, kaip jis jaučia. Vakarai palyginti vėlokai – tik XVIII amžiuje „atrado“ Indiją, joje išsaugotą Žmogaus Dvasios pažinimo lobyną. Kalbėti galima apie Lietuvos ir Indijos bendras šaknis:
Kalba, senasis Lietuvių Tikėjimas, papročiai, charakterio bruožai, polinkis Dievą, Brahmaną, Absoliutą įžvelgti įvairiausiomis formomis pasireiškiančioje Gamtos ir Žmogaus Kūrinijoje. Manyčiau, jog mūsų ryšys su Indija yra ne tiek fizinės, kiek mentalinės ir dvasinės plotmės padarinys. Tai tarsi konceptualaus genetinio prado realus atspindys mūsų Sąmonėje. Ne visada jis Žodžiais nusakomas, todėl ne taip paprasta aiškinti mūsų Dvasioje slypintį potraukį Rytams, kalnams ir Indijai. Be abejo, ne visų jis vienodai ryškus. Gražu, kai Žmogus pajunta ypatingą polinkį kokiais nors vienai šaliai, jos Kultūrai. Tebūnie tai, tarkim, Indija, Japonija, Tibetas ar Prancūzija, Anglija, Ispanija. Eurocentrizmas, postmodernizmas... Visa gaubiantis informacijos srautas smarkiai sumažino Pasaulį, laiką ir erdvę, privertė visus pasijausti ne tik savos Valstybės, bet ir visos planetos, netgi kosmoso piliečiais, atsakingais už viską, kas dedasi aplink, ar tai būtų Čečėnija, ar Bhopalo miestas Indijoje. Šis procesas vyksta be mūsų Valios, ir jo jau nepavadinsi kosmopolitizmu. Tai Aukščiausiojo, ne Žemės Žmonių planas.

Į Rytus, Indijon, keliauta per Vydūną. Jis buvo pirmasis mano Mokytojas. Prie jo vis sugrįždavau ir sugrįžtu. Manau, kad jo vaidmuo Lietuvių Tautos Dvasiai augti dar nėra reikiamai įvertintas. O Indija man tikrai daug davė. Esu ne iš tų, kurie mėgsta apie save kalbėti. Savo Sąmonės keitimas – lėtas ir nuolatinis vyksmas. Šuolio nepadarysi. Visur sunkus ir atkaklus darbas. Atverdamas sau Indiją lyg atveri duris naujo namo, po kurį vaikštai, lieti nematytus daiktus, gali net gyventi jame, bet negali pasikviesti Draugų, artimųjų. Tu jautiesi laimingas tol, kol neprisimeni savo tikrųjų Namų. O kur jie? Indija pakeitė mano minčių sklandą, įtvirtino supratimą, jog visi esame viena. Ir Tiesa – viena, jon veda ne vienas, o daug takų takelių ir ne tiek svarbu, kokiu tu eini, bet kaip eini. Indija keičia mūsų požiūrį į Gyvenimą ir mirtį, Dievą ir Visatą, į užsibrėžto tikslo prasmę ir dabarties akimirkos amžinatvę. Nejaugi nedžiugu suvokti, jog tu amžinai esi? Ne buvai, ne būsi, o esi. Prieš 1000 metų esi ir po 1000 metų esi. Indija atsiveria ne išsyk, į ją kopiama kaip į Himalajus. Paklauskite bet kurio kopėjo, ką jis parsineša iš nugalėtos viršūnės? Jis nieko neatsakys, tik pažvelgs į jus, gal žvilgsnyje ir perskaitysite atsakymą. Trečią sykį lankydamasis Indijoje staiga atradau Lietuvą. Indija man atvėrė visai naują Lietuvos pažinimo galimybę. Reikėjo išgyventi daug metų, apkeliauti ne vieną šalį, kad Indijoje suprasčiau, jog tai, ko ieškome Indijoje, Mes turime Lietuvoje. Jei susitvarkai savo minčių karalystėje, visai nesvarbu, kur savęs ieškoti. Neradęs savęs Lietuvoje, nerasi nei Indijoje, nei Tibeto vienuolyne.

Parengta pagal Vytauto Narvilo interviu (Ištrauka iš žurnalo Indra, 1996)

Komentarų nėra: