Vydūno atsakymai. Kaip reikėtų Žmogui maitintis?

Taip klausimas turėčiau apie tai plačiai rašyti ir gal padarysiu tai kiek vėliau. Tuo tarpu reiks tenkintis trumpomis pastabomis. Pirma reikia žinoti, kad senoji teorija apie didįjį baltymo saiką (80 lig 120g į dieną) yra pražūtinga. O tai netgi tūli gydytojai dar nežino. Toliau ir garsioji kalorijų teorija yra tik dalinai tesinga. Ja sekdamas, kita ko neatbodamas, Žmogus negali išlikti sveikas. O ir tai dar nežino tūli mokslininkai. Dabar kalbama apie papildomąjį maistą, apie vitaminus ir kitus dalykus. Bet kokiu būdu labai sunku visa sužinoti, kas sveikam mitimui reikalinga. Iš tikrųjų kiekvienas Žmogus minta savo būdu. Todėl būtina išaugint aiškų instinktą, reiškia, vengti visa, kas jį bukina ir žudo, ir pasistengt jam duoti pirmenybę pasirenkant valgį. Žudo instinktą visokie gardumynai, saldumynai, alkoholiniai gėrimai,alus, degtinė, vynas, toliau ir kava, kakava ir t.t. Miniau neduokime mažiems kūdikiams tokių dalykų! Ir netikėkite, kas sakytų mokslo Žmogus, jog minimi daiktai Žmogui nekenkia. Jis yra nežinėlis. Sveikas instinktas kita ką sako. Ir kiaušiniai bei mėsa yra mažiems Vaikams labai žalingi. Neturintiems 7 metų nereikėtų jų duoti. Kenksminga yra ir per daug sūdyti valgį. Taip nežudžius instinkto, galima jo atsiklausti tapus alkanu. Reikia tam visai ramiai bandyti atjausti, kas rodosi tuo laiku skaniausia. Tat tai valgytina.

Apie valgį sakysiu šita. Reikėtų, jeigu tik galima, vengti mėsos ir maitintis augmenimis ir jų vaisiais. Nors kiek pamąstydami numanysime, kad mėsos valgymas yra barbariškumas, nekultūra. Bet jeigu jau mėsos valgoma, tai patartina valgyti 6 lig 7 kart tiek bulvių bei daržovių nei mėsos. Tiems, kurie mėsos nevalgo, patartina valgius kiek tik galint įvairinti. Tik netinka vaisių bei daržovių ir bulvių kartu valgyti. Vaisiai sutinka su javų valgiais, miltais, Duona ir t.t. Bet mitimui yra svarbūs visi šie valgiai. Duona turėtų būti stambi. Ragaišių reikėtų valgyti tik retkarčiais. O visuomet - 6 kart tiek vaisių, negu Duonos, žirnių ir panašių daiktų.

Toliau labai svarbu, kad visa, kas gali būt valgoma nevirta ir neturėtų būti verdama. Jeigu daržovės verdamos, nereikėtų jas nuplikinus Vandenį išpilti. O bulvės turėtų būti verdamos ant garo, kad jų sultys neišmirktų, bet jose pasiliktų.

Pagaliau reikalinga visuomet valgį gerai kramtyti, kiekvienas kąsnis turi burnoj būt sutirpęs, kol nenuryjamas. Ypačiai ligoniui tai atbotina. Jeigu valgyti nieko negali, jau užtenka, kad valgį sukramtydami jį ragauja.

Komentarų nėra: